30.03.2009

Çikolata Soslu Etimek Tatlısı



Dün gece seçim yayınlarından sıkılıp mutfağa attım kendimi, dolabımdan çıkan malzemelerle bu tatlı çıktı ortaya.. Tarif çok pratik,20 dk. hazırlanıyor.acil misafirler için birebir.

Malzemeler

alt tabanı için;
1 sb toz şeker
1,5 sb su
1 yk neskafe
1 paket etimek (tuzsuz)

kreması için;
1 paket Hindistan cevizli puding
1 poşet krem şanti
3 sb süt

sosu için
1 büyük çay bardağı süt
1 paket dr.oetker çikolatte
1 çay bardağı damla çilolata

yapılışı;
1. Büyük kare borcama etimekler dizilir. Şeker tencerede kısık ateşte eritilir, karamel rengini alınca soğuk su eklenip kaynatılır. neskafede eklenip kapatılır. etimeklerin üzerine dökülür
2. Kreması için süt ve puding karıştırılarak pişirilir. ılınınca kremşanti ile çırpılır. etimeklerin üzerine dökülür.
3. sos malzemeleriyle çikolata sos hazırlanır ve en üste dökülür. 2-3 saat dolapta bekledikten sonra servis yapılır.
afiyet olsun

Tatlı Bir Seyahat :)







abimler geçen hafta iş gezisine çıkmışlardı, adana'da bol bol tatlıların tadına bakışlar, bu arada blogum için resimlemeyide ihmal etmemişler..

25.03.2009

Portakallı Kek




Bu akşam eşimin bizi Tubacıma götüreceğini öğrenince blogları gezinirken gördüğüm bu keki yapmaya karar verdim. Ve hazır elimin altında Antalya'dan gelen organik portakallarımda varken miss gibi organikmi organik bir kek oluverdi.. Hele birde evi miss gibi portakal kokusu sarmaz mı.. Tarif için sevgili açık büfeye ve onun sevgili arkadaşı aşina'ya çok teşekkür ederim..

Tarifi birebir uyguladım..Aynen aktarıyorum..

Malzemeler
4 yumurta
1 cup toz şeker
2 rendelenmiş portakal kabuğu
1 portakalın suyu
½ cup süt
1cup zeytinyağ & svıyağ karışımı
2,5 cup elenmiş un
1 paket kabartma tozu

Üzeri için;
1 büyük boy çay bardağı portakal suyu
2 yemek kaşığı pudra şekeri

Not : 1 cup = 230 veya 250 ml lik su bardağı

Yumurta ve şekeri mikserle 10 dakika çırpalım. Bu süre sonunda yumurtalar iyice kabarıp rengi krem rengi gibi olacak. İncecik rendelenmiş portakal kabuklarını ekleyelim. Portakal suyu, süt, zeytinyağ + sıvıyağı da ekleyip 3-4 dakika daha mikserle karışımı çırpalım. Unu ve kabartma tozunu eleyelim. Karışıma ekleyip spatula ile yavaş yavaş karıştırarak hamura yedirelim. Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen bir kek kalıbına karışımı dökelim. Önceden ısıtılmış 170 derece turbo fırında keki kürdan temiz çıkıncaya kadar yaklaşık 35-40 dakika pişirelim.

Keki fırından alıp ılımasını bekleyelim. Portakal suyunun içine pudra şekerini ekleyelim ve fırça ile ters çevirdiğimiz kekin yüzeyine sürelim.

Afiyet olsun…

Çerkez Tavuğu


Bu çok özel tarifi yine Saadet annemden öğrendim. Çerkez tavuğunda rakip tanımaz, yani biz bu tada alışık olduğumuz için sadece onun yaptığı güzel gelir, her geldiklerinde mutlaka yapar :) İçerisinde çok özel baharatlar var, onlarsızda olmazsa olmaz..

Çerkez Tavuğu için malzemeler

1 bütün tavuk
1 su bardağı rondodan çekilmiş ceviz (irmik gibi olacak)
1/3 ekmek içi
4 diş sarımsak
1 tatlı Kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı Kişniş
1,5 tatlı kaşığı Zaprana
1 çay kaşığı Karabiber
1 çay kaşığı Pulbiber
tuz

Yapılışı:
Tavuk parçalara ayrılıp düdüklüde haşlanır, haşlanan tavuk derisinden sıyrılarak çok küçük olmayacak şekilde didiklenir.
1 su bardağı çok ince çekilmiş ceviz, ufalanmış ekmek içi, 4 diş dövülmüş sarımsak, limon suyu ve baharatlar hazırlanan tavuğa eklenir.
Karışıma tavuk suyu eklenerek kıvamlandırılır. Ağzı kapalı olarak, buzdolabında muhafaza edilir, soğuk yenir..

**Tavuk çabuk bozulduğu için çabuk tüketilmesinde fayda var.

Afiyet olsun

24.03.2009

PROFİTEROL ve Yaramaz Kızlar



Bugün çok sevdiğim bir arkadaşımdaydım.. Eminecim saolsun hiç birşey hazırlama dememe rağmen birsürü hazırlık yapmıştı.. Resimde gördüğünüz profiterol dahil.. Tadı harikaydı..Tarifi alır almaz burada yayınlayacağım.. Cesaret edebilirsem bende belki denerim :)


Bu arada Zeynep ve Berin'in büyüdüklerini görmek ve yaramaz kızlarımızın birlikte birazda olsa oyun kurabilmelerini izlemek çok keyifliydi..

23.03.2009

.minik bir el mi var orada..?.



Yaşasın bahar geldi... Eşim bu çağlaları güneyden getirdi.. Berin'inde annesi gibi çağlacı olduğu ortaya çıktı.. Tabaktan bir bir kaçırdı çağlaları :)

Bulgurlu Börek ya da İçli Börek



Bu böreğe bayıldım, zaten içli köfteye de bayılırım. Tarifi Saadetannem'den.. Çok doyurucu ve lezzetli bir börek, üstelikte pratik..

Malzemeler
6 yufka
4 yumurta
galeta unu
içi için ; 1/2 kg kıyma, 1 baş soğan, 1 sb ince bulgur, 1 sb dövülmüş ceviz, baharatlar

Yapılışı;
İç malzemeleriyle yufkanın harcı hazırlanır.
1 yufka tezgaha serilir arasına yumurta akı sürülür, üzerine 2. yufka serilip 4 e kesilir. Geniş kısmına harç eklenir sigara böreği gibi sarılır. Diğer yufkalar içinde aynı işlem uygulanır. önce yumurta sarısına sonra galeta ununa batırılıp kızgın yağda kızartılır.

* hafif olması açısından fırındada pişirilebilir

afiyet olsun

19.03.2009

Sebzeli Makarna



Bu makarnayı dün annesi gibi makarna canavarı olan kızım için yaptım.. Berin kendi başına yiyebildiği için hem çok hoşuna gidiyor hem de bende çok rahat ediyorum. Tarif gayet uyduruk olup dolaptaki sebzelerden bulduğumu kattım..

malzemeler
1/2 paket makarna
1 orta boy rendelenmiş kabak
1 orta boy rendelenmiş havuç
1 kase brokoli
2 tane küp küp domates
5-6 diş sarımsak
bir tutam taze nane
2 yk soya sosu
zeytinyağ

yapılışı
makarna haşlanıp süzülür. Ayrı bir tavada zeytinyağında havuç ve sarımsaklar hafif kavrulur, kabak ve domates eklenir, birlikte kavrulur. brokoli eklenir ve sosa sosu eklenir pişirilir. en son ocak kısılıp nane ve makarna eklenip karıştırılır.

afiyet olsun

Açma


Bu yumuşacık ve çok lezzetli açmaların sahibi Seval abla.. Haftasonu onlara oturmaya gittiğimizde mutfakta bunu bize hazırlarken yakaladım, açmayı çok sevmeme rağmen yapamam düşüncesiyle hiç denememiştim.. Seval ablanın sayesinde mutfağıma bir lezzet daha katmış oldum. Tarife gelince..

Malzemeler;
2 yumurta akı (sarısı üzerine)
1/2 paket erimiş margarin ve 1 su bardağı sıvıyağ
9 yemek kaşığı şeker
2 sb ılık su
2 çk kuru maya (2 paket)
1 tk tuz
aldığı kadar un

* bu malzemeyle 2 tepsi açma oluyor

Yapılışı;
Tüm malzemeler karıştırılarak ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Ilık bir yerde mayasının gelmesi beklenir. Mayalanan hamur ele sıvıyağ sürülerek tekrar yoğrulur. Hamurdan küçük toplar koparılarak elde uzatılıp çevire çevire 2 ucu birleştirilir. (klasik açma şekli verilir) tepsiye yerleştirilir. tepside 10 dk bekletilerek tepsi mayası gelmesi beklenir. üzerlerine yumurta sarısı sürülerek 200 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.

afiyetle yenir..

18.03.2009

Yağlama




Bir Kayseri yemeği olan "Yağlama"yı kendiside artık Kayseri'li sayılan Fehime yaptı :)Görümcem diye söylemiyorum kendisi de çok marifetlidir, hele yağlamayı yiyenler ki bende dahil bayıldık.. Ellerine sağlık Fehimecim..

Malzemeler
1 kg kıyma
4 baş soğan
3 biber
3 domates
1 yk salça
1 çay bard. sıvıyağ
şebit (kayseriye özgü yufka)

yapılışı
soğanlar rendelenir, sıvıyağda hafif kavrulur, kıyma eklenerek iyice kavrulur. Salça eklenir. Küçük doğranmış biber ve domateste eklenerek karıştırılır,çok az sıcak su eklenerek karışım pişirilerek iç harç hazırlanır.
şebitler ayrı bir tavada ısıtılır. servis edilecek tabağa alınır, üzerine iç harç gezdirilir, tüm şebitler bu şekilde dizilir aralarına harç gezdirilir.
sarımsaklı yoğurta batırılarak afiyetle yenir.

afiyet olsun..

Ispanaklı Yufka Börek


Börekleride gelen misafirlerim için önceden hazırladım, saolsun sibelcimle birlikte bir çırpıda hazırladık, şekillerini blogların birinde görmüştüm ama yapmaya başladığımda nasıl yapıldığını unuttum..Sibele anlattığımda onunla anlattığımı yapmaya çalıştık..Sonuçta çok hoş porsiyonluk börekler çıktı:)

tarife gelince ;
malzemeler
5 yufka (her 1 yufkadan 4 börek çıkıyor, 5 yufkadan 20 tane)
1 kase yoğurt
1 sb sıvıyağ
1 sb su
üzeri için yumurta sarısı

içi için
1 kg ıspanak
1 soğan
tuz,karabiber

yapılışı:
içi önceden pişirip ılıtın.
1 yufkayı masanın üzerine açıp yoğurt-yağ-su karışımıyla ıslatın. daire olan yufkayı kenarlarını katlayarak kare haline getirin. sosla tekrar ıslatın. köşelerden tekrar katlayın. dört kenarada harcı koyup zarf şeklinde katlayın. çarpı şeklinde kesip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin . diğer dört yufkayada aynı işlemleri yapın. üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirin.

afiyet olsun

13.03.2009

İncirli Tatlı





Geçen haftamız çok yoğun geçti, Berin'in Kayseriden kuzenleri geldi.. Onlar gelmeden birkaç ufak hazırlık yaptım ve bu tarifi de onlar için denedim. iyikide denemişim Emre ve Zeynep tatlıya bayıldılar.. aslında bu tarifi daha önce de denemiştim ama başarılı olmamıştı,bu sefer yaseminin anlatımıyla tekrar yaptım. Kreması ve tabanındaki keki harika oldu.. tarifi aynen uyguladım, kendi yaptıklarımı parantez içinde belirttim. Eşimden de 10 numara alan bir tatlı olduğu için denemenizi kesinlikle tavsiye ederim..

Malzemeler

Kek için:
6 adet küçük küçük doğranmış kuru incir (sıcak suda ıslatmakta fayda var)
1 su bardağı ceviz ( elle parçalanmış)
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu

Şerbeti için: (soğuk bir şerbet olacak, sıcak kek e dökülecek)
1,5 su bardağı soğuk su
1 yemek kaşığı nescafe
1/2 su bardağı şeker (ben pudra kullandım)
Muhallebi için:

2 yemek kaşığı buğday nişasta
2 yemek kaşığı un
1 litre süt
5 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı tereyağ
1 paket toz krem şanti

Yapılışı

Kek:
Yumurta ve şekeri iyice köpük olana kadar çırpın. Un ve kabartma tozunu beraber eleyip karışıma ilave edin. Beraber çırpın.İncirleri ve cevizleri ilave edip kaşıkla karıştırın. Karışımı genişçe bir borcama dökün. (ben büyük kare kullandım) Fırında 160 derecede pişirin.

Şerbeti:
Bir büyük su bardağında su, şeker ve nescafeki karıştırın. Şerbeti pişirmiyoruz. Pişen kekin üzerine kürdanla delikler açıp kek sıcakken dökün.


Muhallebi: (Kek fırında pişerken muhallebiyi hazırlayın)

Krem şanti ve tereyağ haricindeki tüm kuru malzemeyi bir tencerede karıştırın. Ocağın altını açıp sütü yavaş yavaş ilave ederek muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra tereyağını ilave edip karıştırın.
Piştikten sonra ocaktan alın. ılınmaya bırakın. Sonra toz krem şantiyi ekleyip çırpın.

Şerbetlenen kekin üzerine ılınan muhallebiyi yayın buzdolabında 2-3 saat soğutun
Servis yapmadan önce üzerine tarçın, ceviz veya incirle süsleyebilirsiniz. (ben hindistan cevizi kullandım. ) Ya da sade olarak bile servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun...

Kahvaltıdayız :)



Pek bi masum görünüyo masa dimi servis iki kişi için olunca.. ama iki de velet var onlarıda unutmamak lazım.. zaten onlardan fırsat kalırsa bizde yemeye çalışıyoruz Sibelcimle..Haftalık terapilerimizi yapıyoruz en çokta:)

Ama bugün için menümüzde;
Berin çok güzel yediği ; Sevgli Birsende gördüğüm Patatesli omlet
Bir gazetenin haftasonu ekinden, Peynirli poğaça
ve İncirli tatlı vardı..

PEYNİRLİ POĞAÇA için malzemeler;
4 sb un
2 yumurta
300 gr margarin (ben yarısını tereyağ kullandım)
1 yk şeker
1 pk kuru maya
1 yk tuz
4 yk su

içi için beyaz peynir
üzeri için yumurta sarısı

Hamuru hazırlayıp düz bir zeminde silindir yapın. bir bıçakla 12 eşit parçaya bölün ve yuvarlayıp avuç içiyle açıp ortasına peynir koyum kapatın. üzerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

not:ben hamuru geceden hazırladım,buzdolabında beklettim sabahta çıkarıp şekil verdim.

Ispanaklı Kiş



Harika bir tadı vardı.. Ailecek bayıldık, bundan sonra soframızda sık yer alacağını umuyorum..Tarifi höz kararı izlediğim kadarıyla vermek istiyorum, çünkü o kadar lezzetliydi ki..Tubacım tekrar ellerine sağlık..

ISPANAKLI KİŞ için gereken malzemeler

Hamur malzemeleri
100gr tereyağ (soğuk)
2 su bardağı un
1 yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt

İç malzemeleri
1/2 kg ıspanak
1 konserve mısır
1 litre sütten Beşamel sos (süt-tereyağ-un)

üzeri için; kaşar peyniri (rendelenmiş yada küp doğranmış)

Yapılışı:
1. Hamuru için tereyağı unla karın, yumurta ve yoğurt ilavesiyle yağlanmış kalıbınıza yayıp biraz pişirin. Pişerken çatalla hamura delikler açın.
2. Ispanakları yıkayıp bütün halindeyken kaynamış suya daldırıp çıkarın (hafif yumuşayacak ve rengini koruyacak)
3. 1 lt sütle beşamel sos hazırlayın. Altını kapatın. Biraz ılınınca mısırı ve ıspanakları iri iri kesip içine atın, güzelce karıştırın. Biraz pişen kiş hamuruna dökün, üzerine kaşar peynirini ekleyip fırına tekrar verin.. sonra afiyetle yiyin..

Günün devamı.. Akşam Soframız




Tubacım ellerine sağlık akşam masayı donattı.. Ee iki blogger buluşurda boş dururmu.. 2 yeni tarif öğrendim bu arada.. Harika 2 yeni tarif öğrendim bu arada.. Brownieli Cheesecake ve Ispanaklı Kiş (tarifi yakında)..

Cheesecake i o kadar hızlı yaptıkki bir taraftan ben tarifi okudum, bir taraftan 2 yaramazla uğraştık ve Tubacımda jet hızıyla bu arada 10 çeşit daha hazırladı :) Bizim için çok eğlenceli bir deneyim oldu.. Lezzeti ise mükemmel..

11.03.2009

Süt Kardeşler ve Blog Kardeşleri Kahvaltıda Buluştu :)




Can dostum, canım arkadaşım, kızımın süt annesi ve en blogger arkadaşım Tuba cımda kahvaltıdaydık geçen hafta.. Bizde kahvaltıya eşlik etmesi için Berinle akşamdan ekmeğimizi yapıpta gittik.. Gün uzun olunca sohbetlerimizde keyifli oldu hatta akşama neler hazırladık neler..

3.03.2009

Sebzeli Bulgur Pilavı ve Barbunya Pilaki



Bugün önemli bir yere ziyarete gidecektim, ama Berin'in rahatsızlığından dolayı gidemedim..Tuba'cım benim yerime de gitti saolsun, bende bu tabağı kendisine armağan ediyorum :)
Dünden yaptığım barbunya pilakinin yanına besleyici ve hafif olması amacıyla bulgur pilavı yapmayı uygun gördüm..

SEBZELİ BULGUR PİLAVI için

malzemeler
1 baş soğan
2 çarliston biber
1 kırmızı biber
2 domates
4 diş sarımsak
2 yemek kaşığı salça
3 çay fincanı bulgur
3/4 çay bardağı zeytinyağ
6 çay fincanı kaynar su

soğanı,ince doğranmış biberleri ve küçük doğranmış sarımsağı yağda kavurun..domates ve salçayıda ekleyip biraz daha kavurun ve yıkanmış bulguruda ekleyin ve tüm malzemeyi güzelce karıştırın. kaynar suyu ekleyip altını kısın demlemeye bırakın.


BARBUNYA PİLAKİ için

malzemeler
2 su bardağı kuru barbunya
1 baş soğan
1 havuç (küp doğranmış)
1 patates (küp doğranmış)
1 yk domates salça
2 diş sarımsak
2 defne yaprağı
3/4 çay bardağı zeytinyağ

geceden ıslanmaya bırakılmış kuru barbunyayı sabah suyunu süzüp düdüklüye koyun, içine kabuklarıyla 2 sarımsak ve defne yapraklarınıda atıp 10 dk. pişirin. ayrı bir tencerede soğanı yağ ile kavurup havuç ve patatesleride ekleyip biraz pişirin. içine salçayı ve düdüklüden çıkarılıp yıkanıp süzülen barbunyalarıda ekleyip karıştırın. tencereye barbunyaları geçmeyecek kadar kaynar suda ekleyip havuçlar yumuşayana kadar pişirin. soğumaya bırakın.

afiyet olsun

2.03.2009

Sade Fransız Ekmeği



Tarif Hatice'ye ait. Çok sade, çok pratik ve çok lezzetli bir ekmek oldu.. Portakal ağacındaki tarifi burada. Ama benim elim ekmek yapmaya alıştığından hazırlanması sırasında ufak kısaltmalar yaptım.

SADE FRANSIZ EKMEĞİ
Malzemeler
1 su bardagi sut
1/2 su bardagi su
1 paket dr. oetker instant maya
2 tatli kasigi seker
1 tatli kasigi tuz
1/4 su bardagi sivi yag
1 corba kasigi sirke
4 su bardagi un

hazırlanması:

1. ılık süt, su,şeker ve mayayı büyük bir bardakta karıştırın.
2. Unu ve tuzu yoğuracağınız kaba koyup ortasını havuz gibi açıp eriyen mayayı, zeytinyağ ve sirkeyine döküp yoğurun. Üstünü kapatıp 40 dk kadar mayalanmaya bırakın.
3. Mayalanan hamuru mermere alıp bir avuç kadar un ekleyip 2 dk yoğurun, kalıba göre şekil verip kalıba yerleştirin. 30 dk kadarda kalıpta mayalandırın.
4. Üstüne elinle su sürün, ustune bicakla 1-2 kesik atıp, cok az un serpin. Önceden isitilmis 250 derece firinda yaklasik 20-25 dakikada pisirin
5. Pisince kalıptan çıkarıp mutfak havlusuna sarop soğumasını bekleyin

1.03.2009

Çikolatalı Cheesecake




Ne zamandır yapmak istediğim bir tarifti..sonunda dün gece mutfağa girip yapmaya kalktım ama biraz hüsrana uğradım, çünkü harcı çok sıvı olduğu için yarısı fırına aktı, ( ama ne yapmamam gerektiğinide öğrenmemi sağladı :) )

pişen peykekimi 1 gece soğumaya bıraktım.. resimdeki dilimi yiyene kadar pek umutlu değildim ama tadı o kadar lezzetliydi ki bütün endişemi attı gitti.. tarifi verirken yapılması gerekenleri söyleyeceğim..bu şekilde benim yaptığım gibi akıcı değil yoğun bir peynirli kısım elde edeceksiniz, ve her cheesecake de bu adımlara uyarsanız buradaki gibi güzel bir sonuç elde edeceksiniz..

ÇİKOLATALI CHEESECAKE için gereken malzemeler

Kek Tabanı için:
1 paket yulaflı bisküvi
2 yemek kaşığı tereyağ

Peynirli Malzeme için:
1 paket Labne Peyniri (trakya çiftliği)
1 paket Beyaz (trakya çiftliği)
2 çorba kaşığı krem peynir
4 yumurta
1 su bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı mısır nişastası
1 paket vanilya
1 paket bitter çikolata (100 gr)


1. kek tabanı için bisküvileri rondoda un haline getirin. Tereyağını eritip büskivilerle karıştırıp kelepçelinin alt tabanına sıkıca bastırın ve buzluğa atın.
2. Peynirli karışım için yumurtanın aklarını sarılardan ayırın. Sarıları ile şekeri mikserle iyice çırpın,peynirleri ekleyip iyice karıştırın
3. Yumurta aklarınıda başka bir kapta kar haline gelene kadar iyice çırpın,nişastayı ve vanilyayıda ekleyip çırpmaya devam edin. karışımı peynirli karışıma ekleyip spatula yada tahta kaşıkla güzelce karıştırın.
4. çikolatayı benmari usulu eritip soğutun. ve karışıma ilave edip yavaş yavaş karıştırın
5. Karışımı büskivili tabanın üzerine döküp önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında 30 dk pişirin.

güzel bir pazar günü dileğimle..

afiyet olsun..