10.03.2011

Fırında Levrek



Dün akşam menümüzdü.. Resimler acemice..çok aç olduklarından onları bekletemedim..benim ellerim balıklı olduğu için görev baba ve kıza verildi..ehh buda fena sayılmaz dendi..

Balık ise enfesti..ben aslında tava balıkları daha çok severim, buğulama sevmem sanırdım ama pişerken suyunu çektirdim ve balığın suyu içinde kaldığından çok şahane oldu..

Malzemeler
2 iri levrek (temizlenmiş 2 ye bölünmüş)
1 iri soğan
2 patates
yarım demet maydonoz
yarın limon
zeytinyağ
tuz

Hazırlanışı
Tepsi yağlanır (ya da yağlı kağıt kullanılır) patatesler (çok ince dilimlenecek) en alta dizilir. Üzerine balıklar,soğan, maydonoz ve limonlar yerleştirilir, tuzlanır. Üstlerine bol zeytinyağ gezdirilir. 200-250 derece ön ısıtmalı fırında pişirilir.

afiyet olsun

3.03.2011

Elmalı Kafes Turta & Elmalı İrmikli Tart ve Yasaklar..

Bloglar sessizliğe büründü..DNS ayarlarını değiştirip bloglarımıza erişsekte eski zevki vermiyor.. Issız bir sokakta yalnızlık hissi var sanki, sanki sokağa çıkma yasağı var..

Bu yalnızlıktan kendimi dolabımda kalan 4 elmayla kurtarmak istiyorum..Yarın kahveye gelecek konuğumada taze bir ikram hazırlayım diyorum..Tarifleri bu sefer dergilerden karıştırıyorum..Derleme bir tarif yapıyorum..



Her ikisinde de aynı tart hamurunu ve harcı kullandım

Tart Hamuru:
2 cup + 3/4 cup un (esmer un tercih ettim)
1 fiske tuz
150 gr soğuk tereyağ
3/4 cup pudra şekeri
2 yumurta (çırpılmış)
Yapılışı: Malzeler karıştırılır, elde edilen hamur dolapta yaklaşık 1 saat bekletilir. (ben 30dk. civarı bekletebildim)

Elmalı İç Harç:
4 elma
4 yk toz şeker
1/2 sb kuru üzüm
1/2 sb çekilmiş fındık
Tarçın
Yapılışı: Elmalar soyulur, küçük küp küp doğranır, tavada şeker ilave edilerek pişirilir. Piştikten sonra üzüm, tarçın, fındık eklenir soğumaya bırakılır.



Elmalı Kafes Turta için;

- Hazırlanan hamurun 3/4 ü ayrılır. Bir miktar kafes için ayrılır, geri kalanı yağlanan turta kalıbına yayılır.
- Elmalı iç harç eklenir
- kafes için ayrılan hamur merdaneyle uzunlamasına açılır, bıçakla kesilir harcın üzerine yerleştirilir.
- 180 dereceön ısıtmalı fırında 20-25 dk pişirilir.
- Çıktıktan sonra pudra şekeri elenir.

-----

Elmalı İrmikli Tart için;

1/4 ölçü tart hamuru
elmalı iç harcı
1/2 lt süt
3 yk irmik
3 yk toz şeker

- Kalan 1/4 hamur 2 ye bölünür yağlanan tart kalıplarına yerleştirilir. Tabanı çatalla delinir.. yağlıkağıt üzerine ağırlık (mercimek,nohut,fasülye..vb..) konarak fırında pişirilir.
- İrmikli muhallebi pişirilir, soğutulur
- Soğuyan tarta muhallebi eklenir, üzerine elmalı iç harç eklenir, oda sıcaklığında servis yapılır.

Afiyet olsun..