5.11.2009

Elmalı Pay (Double Crust Apple Pie)


Bahçe elmalarımı ne zamandır güzel birşeylerde değerlendirmek istiyordum..bugün ki misafirlerime yeni bir tarif deneyim dedim.. bloglar arası elmalı pay aramalarından sonra Pınar'ın tarifini denedim. pay herkes tarafından beğenilince blogumda yeralmayada hak kazandı.. ölçüleri %100 doğru olan bu tarifi denemenizi tavsiye ederim.. tarifi aynen veriyorum

Malzemeler

Pay hamuru için
2 bardak un
1/2 bardak tereyağ (küçük parçalara kesilmiş)
6-7 yemek kaşığı soğuk su

Elmalı iç için
3-4 adet kabukları soyulmuş ve ince ince dilimlenmiş elma
1 yemek kaşığı limon suyu
Yarım bardaktan 1 parmak fazla şeker
2 yemek kaşığı un
Yarım tatlı kaşığı tarçın
Yarım bardak iri doğranmuş ceviz (ben kullanmadım)

Yapılışı
Fırınınızı 180 dereceye ayarlayın. Önce unu ve tereyağını parmaklarınızla birbirine yedirin. Yavaş yavaş soğuk su ilave ederek hamuru yoğurun. Sertçe bir hamur olmalı ve çok uzun süre yoğurmamalısınız. Aksi takdirde hamur çok yumuşar ve yapışmaya başlar. Tart hamurlarında hamurun kıvamı tuttuğunda hamuru streç folyoya sarar, buzdolabında yarım saat dinlendiririm. Böylece hamurun içindeki tereyağı tekrar eski katı formuna kavuşur.
Bu hamuru da 2'ye bölüp aynı şekilde buzdolabında dinlenmeye bırakın.
23-24cm çapındaki tart kalıbınızı yağlayın.

Buzdolabında dinlendirdiğiniz hamurun bir parçasını alıp merdane ile açarak tart kalıbınıza döşeyin. Kalıptan artan kenarları diğer hamura ilave etmek üzere koparın.
Elmalı iç malzemelerini derin bir kapta iyice karıştırın. İlk kat hamuru serdiğiniz tart kalıbınıza elmalı içi boşaltın. Buzdolabından hamurun 2. parçasını çıkarıp onu da merdane ile açın ve tartınızın üstünü kapatın. Hamurun kenarlarını elinizle mümkün olduğunca alttaki hamurun kenarlarıyla birleştirin. Hamurun üzerine buhar çıkışını sağlamak için bıçakla V şeklinde delikler açın.


Tart kalıbınızın kenarlarını aliminyum folyo ile kaplayın. Bu, uzun pişme süresinde hamurun tart kenarındaki kısımlarının fazla pişip kararmasını önleyecektir.
Alimunyum folyo kaplı haliyle tartınızı 25 dakika pişirin. Daha sonra folyoyu çıkarıp 25-30 dakika daha tartınızın üzeri altın sarısı bir renk alana kadar pişirin.

Fırından çıkarıp ılınmaya bırakın. Afiyet olsun...

4 yorum:

Unknown dedi ki...

nefis görünüyor ellerine sağlık
yapacaklarım arsında tart sırasını koruyor
Bu arada bloguma da hoşgeldiniz sefalar getirdiniz

Unknown dedi ki...

cnmmmm ellerine sağlıkkk harika görünüyor

ceydabural dedi ki...

harika görünüyor haftasonu yapsam mı acaba :)

Pembe Tatlar dedi ki...

Ayy ne güzel süslenmiş öyle ellerine sağlık canım ahyırlı cumalar...