28.04.2009

Sütlaç



Bu sıralar devam eden tatlı krizimi en azından hafif tatlılarla atlatayım derken çok hünerli bir bayan olan Mügenin Sütlacını denemek istedim.. Daha önce hiç yapmadığım içinde sonucu merakla bekledim..Merakım akşam geçmişti..Üzerinde bol kavrulmuş fındıkla afiyetle yedik..:)

Tarifimde Müge'ninde tarifinde bahsettiği parantezlere dikkat ettim ve tarifte koyu geçtim.. tarife gelince;

Malzemeler
1 Lt. Süt
1 Çay Bardağı Pirinç
2 Su Bardağı Su
2 Su Bardağı Toz Şeker
2 yemek kaşığı buğday nişastası - (su ile açılmış)
1 portakal kabuğu rendesi (ince yeriyle rendelenmiş)


Yapılışı
- Pirinci yıkayıp süzün ve 2 su bardağı su ile orta ateşte haşlayın. Pirinçler tam haşlanmadan suyunu çekerse çok az daha kaynar su ekleyin.
- Haşlanmış pirincin üzerine sütü ekleyin ve arada karıştırarak, orta ateşte 15-20 dk. pişirin. Bu aşamadaki en önemli kısım kıvamı tutturmak. Karışımın kıvamı muhallebiden biraz daha sıvı olmalı, yani ne ayran kıvamında nede puding kıvamında olmalı. Koyu bir salep kıvamında da diyebiliriz. Bu aşamada gözünüze çok sulu görünürse, 1 yemek kaşığı nişastayı, bir kasede çok az ılık su ile bulamaç haline getirip karışıma ekleyebilirsiniz. (ben 2 kaşık nişasta ekledim)
- Sütlaç 15-20 dk. sonunda istenilen kıvama gelince, şekeri ekleyin ve karıştırarak şekerin erimesini sağlayın. Şeker eridikten sonra, 5 dk. kadar kısık ateşte kaynatın (bu aşamada portakal kabuğu rendesi ekledim) ve ocağın altını kapatır kapatmaz sıcak sıcak kaselere doldurun.
- Sütlaç biraz ılınınca, üzerine tarçın serpin ve tamamen soğuyunca buzdolabına kaldırın. En az 3-4 saat dinlendirip servis yapın.

10 yorum:

neslihan erzincan özgür dedi ki...

oh ho nefis olmuş,çok severim,ellerine sağlık canım.sevgilerimle...

eldivenlerim dedi ki...

çok severim sütlaçı, harika gözüküyor, ellerine sağlık arkadaşım.....

Unknown dedi ki...

ayyyy sutlaca hic dayanamam hic de guzel yapamam ...

en kisa zamanda senin tarifni deneyecegim

ellerine saglik bitanem

made in funda dedi ki...

olsa da yesem lşimdi.ellerine sağlık canım.nefis...

ipek dedi ki...

Çocukluğumdan beri en sevdiğim tatlıdır. Sütlaç Sokak sütçüsünden çok süt alındığı için sanırım annem devamlı sütlaç yapardı bize.Bu da çok lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık.

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

çok severim.ellerine sağlık.

üç böcek bir çiçek dedi ki...

ühü ühü ağlamak istiyorummmmm benimde tatlı krizim tuttu ama yapacak yerde yokk neyse dolaplarım bi takılsınn ben yapacağımı biliyorum :))))) en fazla 10 kilo daha alırım neyse ellerine sağlık cnmm afiyetler olsun sevgiler

Tinker Bell dedi ki...

Şu ana kadar,hayatım boyunca hiç sütlaç yapmadığımı farkettim,Bu gerçeği bana hatırlattığınız için teşekkür ederim.Ellerinize sağlık.
http://tinkerbellinmutfagi@blogspot.com

Mutfak Havlusu dedi ki...

onun üzeri ne güzel öyle sütlaçı zaten severim birde öyel cevizle ne güzle olmuştur ellerinize sağlık.

NoEngel dedi ki...

Merhabalar,
Mımm.. nefis görünüyor.Ellerine sağlık.Bende öğrenmeliyim. :)