21.10.2010

Evde Yoğurt Yapımı

Dün bütün gece bu başlıkla arama yapıp nerdeyse tüm tarifleri ve püf noktalarını okudum..çünkü çiğ sütle yoğurt mayalıyabiliyor ama pastorizeyle bir türlü tutturamıyodum. Emir de 6. ayında hergün taze yoğurt yemesi gerektiği için yoğurt yapmak kabus olmuştu.. 1 haftadır marketten SÜTAŞın bebekler için "Benim Yoğurdum"unu yedirmeye çalışıyorum ama onuda küçük beyimiz beğenmedi..ee bende artık bu işi halletem lazım dedim veeee geceden yoğurdumu mayaladım ve sabaha çok güzel yoğurtlarımla uyandım :)



tarif şöyle;

1 lt günlük süt
1 yk yoğurt
6 küçük kavanoz için (minik milupa mama kavanozlarından)

- sütü tencereye koyup kaynatıyorsunuz ve ılımaya bırakıyorsunuz..
- parmağınızı daldırıp 12 ye kadar sayıyorsunuz, eğer sıcaklığa dayanabiliyorsanız ideal sıcaklığı yakaladınız demektir
- 1 kasede yoğurdunuzu çırpıyorsunuz,soğuk 1 kaç damla sütle biraz açıp tenceredeki sütle buluşturuyorsunuz (yoğurt pütür pütür kalmamalı)

YOĞURT MAKİNASI KULLANANLAR İÇİN; (benim sinbo)
- kepçe yardımıyla kavanozlara yerleştirdim kapaklarını tam sıkmadan kapadım, üzerine 2. sıra kavanozlarımı da dizdim. makinanın kapağını kapadım, fişe taktım)

NORMAL YÖNTEM MAYALAMA
- tencerede kalan sütü küçük borcam tencereye boşalttım, kapak yerine plastik süzgeci kapattım, 3 kat örtüye sardım. sabaha kadar dokunmayın.

sabah makinadan ve örtüden çıkarıp tezgahda biraz bekletip sonra buzdolabına koyun..



afiyet olsun

3 yorum:

Hülya dedi ki...

arkadasım cok ıyı yapmıssın, bende kac zamandır ogrenmek ıstıyodum. Tskler!

Ordanburdanhayattan dedi ki...

1 yıldan fazla oldu evde kendim mayalamaya başlayalı. Her hafta sütüm geliyor mis gibi ve artık hazır yogurt yemekten kurtulduk en önemlisi. senin de ellerine sağlık

SeneminYemekleri dedi ki...

canım bu posttan merhaba diyeyim sana. gerçi pazar günü bol bol yoğurt sohbeti ettik .En önemli nokta mayalama süresi 4 saat olacak ve daha sonra buzdolabında ağzı açık bir gün dinlenecek mayalanırken üstüne makarna süzgeçi konup bezle sarılacak ama çok fazla sarılmadan ılık bir yerde bekleyecek.:))