6.02.2009
AŞURE
İlklerim devam ediyor.. 1 haftadan beri bunun için konsantre olmuştum, sonunda kolları sıvayıp girdim mutfağa, çok şükür alnımın akıyla bu işinde içinden çıktım, hemde koca bir tencere aşure ile :) Tarifi sevgili Devletşah ın yaptığı ve inanılmaz pratik anlattığı Aşuresini yaptım. Ölçülerini biraz artırdım, bazı malzemelerini kullanmadım, püf noktalarından inanılmaz yararlandım ve ilk aşuremi yaptım :) Tarife gelince
Malzemeler
2 Çay fincanı buğday
1 Çay fincanı nohut
1 Çay fincanı kuru fasulye
1 Türk kahvesi fincanı pirinç
5-6 su bardağı şeker (ben baymayacak kadar tatlı severim, isteğe bağlı ekleyebilirsiniz)
1 su bardağı kuru kayısı
1 su bardağı kuru incir
1/2 su bardağı kuş üzümü
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
6-7 adet karanfil (şervis ederken çıkarın)
1 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi (rendenin ince tarafı ile)
Üzeri için
ceviz
badem
dolmalık fıstık
kuş üzümü
toz tarçın
Yapılışı:
1. Bir gece önceden;
Buğdayı iyice yıkayıp tenceresine bol su koyarak ocakta tıklatıp altını kapattım.
Nohutu yıkanıp tuzlu suda beklettim
Fasülyeyi yıkayıp suda beklettim
İncir,kayısı,kuş üzümü ayrı ayrı kaplarda ıslattım
2. Pişirme günü
Buğdayı iyice yumuşayıncaya kadar haşlayıp, yıkanıp düdüklü tencereye aldım.
Nohutuda ayrı kabında haşlayıp, yıkadım ve kabuklarını çıkardım, buğdayın üzerine kattım.
Kurufasülyeyide ayrı kabında haşlayıp, yıkadım ve kabuklarını çıkardım, buğdayın üzerine kattım.
Pirincide yıkayıp düdüklüye koydum, üzerini geçecek kadar su koyup düdüklüde 20 dk pişirdim.
Haşlananları büyün tencereye aldım ve üzerine şeker ekleyip 1 taşım kaynattım.
Hindistan cevizi, karanfil,portakal kabuğu,incir,kayısı ve kuş üzümünüde katıp bir taşım daha kaynattım.
Soğuduktan sonra kaselere alıp süsledim.
Not 1:Bu üç bakliyat iyice haşlanmalıdır yoksa şeker konulunca sertleşir.
Not 2:Şeker oranı isteğe göre değişir. Mutlaka tadına bakmak gerek. En önemli nokta şekerli seviyorsanız çok ama çok tatlı olması gerekir. Çünkü soğurken şekeri çekiyor ve tadı azalıyor. Size kararında gelen şeker soğuduğunda uçup gitmiş oluyor.
Notlar aynen Devletşah'tan alınmıştır
Afiyet olsun
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
4 yorum:
SANA İNANMIYORUM...
BAŞKA DA BİRŞEY SÖYLEMİYORUM..
YOK YOK TUTAMIYACAĞIM KENDİMİ.. KZM SEN RESMEN AŞÇI OLDUN...
GERÇEKTEN ALKIŞLIYORUM SENİ...
tek kelimeyle harika görünüyor canım ellerine sağlık...
tubacım, utandırma beni, bu arada senin aşurenide şirketin kargosuyla gönderdim :))
sibelcim,senin aşureni ayırıyorum, bitmeden gel..
aman Allah ım ,,, aşuren çok lezzetli olmuş cnm arkadaşım ellerine sağlıkkk...
bundan sonra aşure zamanı gelince seni başımıza hoca olarak bekliyoruzz..
çok öptüm
Yorum Gönder